Šťavnatý zeleninový burger!

13. decembra 2017
Šťavnatý zeleninový burger!
Dnes sme si pre vás pripravili absolútnu vychytávku- netradičný zeleninový burger. Hlavnou zložkou je špagetová tekvica, ktorá je známa vysokým obsahom vitamínov, minerálov a tak isto vlákniny. Práve vďaka obsahu vlákniny, znižuje špagetová tekvica risk vzniku kardiovaskulárnych ochorení a takisto znižuje cholesterol.
Tak sa poďme spoločne pustiť do prípravy našich burgrov!

Ingrediencie

  • 1/2 polovica špagetovej tekvice
  • 100 g šampiónov
  • 3 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 sušené paradajky
  • 1 vajíčko
  • 1 až 2 hrnčeky strúhanky
  • 1/2 pohára celozrnnej múky
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • žemla
  • light majonéza
  • rajčiny
  • červená cibuľka
  • syr (voliteľné)
  • šalát
  • zemiačiky na hranolky podľa chute

 

Postup prípravy

  1. Špagetovú tekvicu umyjeme, prekrojíme na polovice a pomocou lyžičky vydlabeme časť so semiačkami
  2. Mierne posolíme, okoreníme a dáme piecť dužinovou časťou smerom k plechu do vyhriatej rúry na 175 stupňov.
  3. Pečieme približne 40-45 minút, pokiaľ tekvica nieje na toľko mäkká, že dužinatú časť ľahko prerežeme nožom
  4. Ak máte radi burgre s hranolkami, prihoďte na plech k tekvici aj pokrájané zemiačiky, ktoré mierne osoľte, okorente, pokvapkajte olivovým olejom a pečte spolu s tekvicou
  5. Kým sa nám tekvica pečie, pripravíme si zvyčok ingredienciíí. Šampióny očistíme a spolu so šalotkou a cesnakom nakrájame na malé kúsky ktoré restujeme na olivovom oleji
  6. Keď sú šampióny so šalotkou a cesnakom skoro hotové, pridáme k nim na malé kúsky nakrájané sušené paradajky a všetko spolu dorestujeme do zlatista
  7. Upečenú špagetovú tekvicu vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť
  8. Keď je tekvica mierne vychladnutá, vidličkou oddelíme dužinu od šupky
  9. V miske zmiešame šampiónovú zmes s tekvicou, pridáme soľ, korenie a vajíčko
  10. K zmesi postupne prisypávame múku a strúhanku. Množstvo strúhanky závisí aj od veľkosti vašej tekvice. Pokiaľ je vačšia (ako tá naša) je potrebné pridať viac strúhanky, aby zmes držala pokope
  11. Zo zmesi tvarujeme placky. Pri tvarovaní placiek môžete použiť strúhanku, aby sa vám cesto nelepilo na ruky. (Ak sa vám so zmesou zle pracuje, odložte ju na nejaký čas do chladničky)
  12. Placky restujeme na olivovovom oleji, z každej strany približne 4-5 minút
  13. Kým sa placky restujú, pripravíme si žemle a zeleninu. Žemle rozkrojte a jednu stranu potrite light majonézou a rajčinky a cibuľu nakrájajte na koliečka
  14. Hotovú placku vložte do žemle, pridajte syr, šalát, rajčiny, cibuľku a podávajte s upečenými zemiakovými hranolkam

Dobrú chuť!