Rýchla karfiolová polievka
- 1 stredne veľký karfiol
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo voda a 1 zeleninový bujón)
- 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja alebo masla
- Trochu muškátového orieška (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Ako na to?
Postup
-
Príprava zeleniny: Karfiol umyte a rozdeľte na malé ružičky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.
-
Smaženie zeleniny: V hrnci zahrejte olivový olej alebo maslo. Pridajte cibuľu a smažte ju do sklovita. Potom pridajte cesnak a smažte ďalšiu minútu.
-
Pridanie ostatnej zeleniny: Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a karfiol. Všetko dobre premiešajte a nechajte chvíľu smažiť.
-
Varenie: Prilejte zeleninový vývar (alebo vodu a bujón). Priveďte k varu a potom znížte teplotu. Nechajte polievku variť približne 20-25 minút, alebo kým nie sú všetky zeleniny mäkké.
-
Rozmixovanie: Polievku odstavte z ohňa a nechajte trochu vychladnúť. Potom ju rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Ak máte radi krémovejšiu konzistenciu, môžete pridať smotanu na varenie a ešte krátko premixovať.
-
Dochutenie: Polievku ochutnajte a pridajte soľ, čierne korenie a trochu muškátového orieška podľa chuti.
-
Podávanie: Hotovú polievku nalejte do misiek a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte teplú s chlebom alebo krutónmi.
Dobrú chuť!