Rýchla karfiolová polievka

Rýchla karfiolová polievka
Budetepotrebovať:
  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo voda a 1 zeleninový bujón)
  • 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 polievkové lyžice olivového oleja alebo masla
  • Trochu muškátového orieška (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Ako na to?

 

Postup

  1. Príprava zeleniny: Karfiol umyte a rozdeľte na malé ružičky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.

  2. Smaženie zeleniny: V hrnci zahrejte olivový olej alebo maslo. Pridajte cibuľu a smažte ju do sklovita. Potom pridajte cesnak a smažte ďalšiu minútu.

  3. Pridanie ostatnej zeleniny: Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a karfiol. Všetko dobre premiešajte a nechajte chvíľu smažiť.

  4. Varenie: Prilejte zeleninový vývar (alebo vodu a bujón). Priveďte k varu a potom znížte teplotu. Nechajte polievku variť približne 20-25 minút, alebo kým nie sú všetky zeleniny mäkké.

  5. Rozmixovanie: Polievku odstavte z ohňa a nechajte trochu vychladnúť. Potom ju rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Ak máte radi krémovejšiu konzistenciu, môžete pridať smotanu na varenie a ešte krátko premixovať.

  6. Dochutenie: Polievku ochutnajte a pridajte soľ, čierne korenie a trochu muškátového orieška podľa chuti.

  7. Podávanie: Hotovú polievku nalejte do misiek a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte teplú s chlebom alebo krutónmi.

Dobrú chuť!