Mrkvovo-batátový príkrm pre deti: Domáce a Zdravé

Mrkvovo-batátový príkrm pre deti: Domáce a Zdravé
Budetepotrebovať:
  • 4 veľké mrkvy (vyberajte tie najlepšie od lokálnych pestovateľov, ktoré sú čerstvé a bez chemikálií)
  • 1 stredne veľký batátový zemiak (sladký zemiak, tiež od lokálnych pestovateľov)
  • Voda (môžete použiť kojeneckú vodu)

Ako na to?

 

Postup:

  1. Príprava mrkvy a batátu: Mrkvu a batát dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Ak je to potrebné, očistite ich od šupky pomocou škrabky na zeleninu. Odstráňte oba konce mrkvy a oba konce batátu.

  2. Krájanie: Nakrájajte mrkvu aj batát na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarili. Ideálne je krájať ich na kocky alebo tenké plátky.

  3. Varenie: Vložte nakrájanú mrkvu a batát do hrnca a zalejte vodou tak, aby bola celá zelenina ponorená. Priveďte vodu do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 15-20 minút, alebo kým mrkva a batát nie sú mäkké.

  4. Rozmixovanie: Uvarenú mrkvu a batát sceďte a vložte do mixéra. Rozmixujte ich do hladka. Ak je príkrm príliš hustý, môžete pridať trochu prevarenej vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

  5. Chladenie a podávanie: Nechajte príkrm vychladnúť na izbovú teplotu. Pred podávaním skontrolujte teplotu, aby ste sa uistili, že nie je príliš horúci pre vaše dieťatko.

Tipy:

  • Čerstvosť a kvalita: Vždy vyberajte čerstvú mrkvu a batát od lokálnych pestovateľov. Lokálne pestovaná zelenina je často bohatšia na živiny a bez pesticídov.
  • Skladovanie: Príkrm môžete skladovať v chladničke až 3 dni. Ak chcete, môžete ho aj zamraziť vo vhodných nádobách alebo formičkách na ľad, aby ste mali pripravené porcie na neskôr.

Výhody mrkvovo-batátového príkrmu:

  • Bohatý na vitamín A: Mrkva a batát sú výbornými zdrojmi beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A.
  • Zdroj vlákniny: Tento príkrm je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie.
  • Prírodná sladkosť: Batát pridáva príkrmu prirodzenú sladkosť, ktorú deti milujú.

Užite si prípravu tohto jednoduchého a výživného príkrmu pre vaše dieťatko, a nezabudnite sa podeliť o svoje skúsenosti v komentároch!