Ľahučké pečené šišky s jahodovou polevou

-
300 g polohrubej múky
-
2 ČL instantného droždia
-
150 ml mlieka
-
jahody alebo ovocný kompót
-
50 g trstinového cukru
-
50 g masla
-
2 žĺtky
-
štipku soli
-
1 PL chia semienok
-
1 PL čakankového sirupu
Ako na to?
-
Zohrejeme si mlieko a roztopíme maslo, aby boli približne izbovej teploty.
-
Do veľkej misy nalejeme teplé mlieko, pridáme 2 PL trstinového cukru a instantné droždie.
-
Prikryjeme a necháme 5 minút odstáť. Pridáme rozpustené maslo a žĺtky. Premiešame a vyšľaháme do jednotnej hmoty.
-
Pridáme múku a soľ a premixujeme.
-
Cesto môžeme ešte znova premiesiť aj ručne.
-
Odložíme na vybrané miesto a necháme cesto kysnúť aspoň 1 hodinu alebo kým zdvojnasobi svoj objem. Buď v miske, alebo aj na pomúčenej doske.
-
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1-2 cm.
-
Z cesta povykrajujeme jednoduché tvary (napr. okrúhlym vykrajovátkom) a poukladéme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Prikryjeme a necháme ešte aspoň 10 minút odpočívať.
-
Predhrejeme rúru na 200 stupňov a pečieme 10 - 15 minút.
-
Pripravíme si jahodovú polevu. Použijeme čerstvé, mrazené alebo zavárané jahody. Rozmixujeme ich spolu s chia semienkami, čakankovým sirupom a prípadne aj ďalším ovocím. Odložíme do chladničky.
-
Šišky vytiahneme z rúry až budú upečené jemne do zlatista.
-
Necháme ich chvíľočku odstáť a potom ich môžeme servírovať a poliať jahodovou polevou.
-
Šišky môžeme prekrojiť a jahodovou polevou aj vyplniť alebo ich natrieť džemom či naplniť jahodami. Skrátka pridať ovocie všade, kde sa dá. (Šišky sa dajú naplniť aj praktickejšie - striekačkou bez rozkrajovania.)
-
Dobrú chuť!